Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe scones z daktylami
Mąkę pszenną przesianą wymieszać z mąką orzechową, sodą, proszkiem do pieczenia i brązowym cukrem. Dodać drobno pokrojone zimne masło i utrzeć jak na kruszonkę. Daktyle odcedzić, z mlekiem z ich namaczania wymieszać 1 jajko. Dolać mleko z jajkiem i namoczone daktyle do wymieszanej mąki, delikatnie zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Piekarnik nagrzać do 200 st.
Zagniecione ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Foremką lub szklanką wycinać bułeczki. ja wycinałam szklanką do whisky i wyszło mi 12 bułeczek.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut.
Najlepsze ciepłe z miodem lub dżemem.
Smacznego