Sposób przygotowania

Z podanych na ciasto składników ugniatamy ciasto i dzielimy je na dwie porcje-3/4 ciasta wylepimy spód i brzegi tortownicy o średnicy 26cm, a resztę zostawiamy na wierzchnią warstwę. Obie wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody, wsypujemy cukier, szczyptę zmielonych goździków oraz cynamonu i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy już się uduszą należy odcisnąć z jabłek sok, np wrzucając je na sitko. Odcedzony sok zostawiamy-będzie potrzebny do sera. Twaróg ucieramy z miodem i żółtkami. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w soku jabłkowym, a następnie łączymy z serem. Tak przyrządzoną masę serową rozsmarowujemy na spodzie ciasta, na nią wrzucamy uprażone jabłka, a na sam wierzch pozostawione ciasto. Ja zazwyczaj ścieram je na tarce z grubymi oczkami. Ciasto pieczemy w 180stopniach przez 30-40minut

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !