Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, suszymy obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. W dalszej kolejności robimy ciasto, aby je wykonać w pierwszej kolejności należy mleko podgrzać do uzyskania ciepłej temperatury, nie należy zagotowywać mleka. Do mleka dodać masło i mieszać do momentu kiedy masło się rozpuści, dodać drożdże. Do naczynia należy przesiać mąkę, wsypać cukier puder, wlać letnie mleko z masłem i drożdżami, dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć delikatną i jednolitą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do blaszki wyścielonej papierem śniadaniowym, układamy plasterki jabłek. Na wierzch robimy kruszonkę w sposób następujący: należy margarynę z mąką pszenną i cukrem rozetrzeć łyżką do uzyskania grudek. Posypać wierzch ciasta kruszonką. Piec ciasto w temp. 180 stopni C przez około 50 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    super ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !