Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafałek - kokosek

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
budyń śmietankowy
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Rafałek - kokosek

BISZKOPT:
7 jaj,
1i 1/2 szkl. cukru,
2 szkl. mąki,
budyń śmietankowy,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju.

Białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę połączoną z proszkiem i budyniem, dokładnie wymieszać. Dodać olej. Piec w formie posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, 40 min. w temp. 180 st.

MASA:
3 szkl. mleka,
szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki,
2 budynie śmietankowe,
kost. margaryny,
olejek śmietankowy.

Budynie wymieszać z mąką i rozrobić w szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę z olejkiem utrzeć na puch i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

DODATKOWO:
1szkl. wiórków kokosowych,
pół olejku śmietankowego,
cukier waniliowy,
łyżka masła.

Wszystko wymieszać i, stale mieszając, podsmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Ciasto przekroić na 2 blaty i przełożyć 3/4 masy. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, obsypać uprażonymi wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 18.08.2013 13:50
smaczne ciacho
Iwusia 30.07.2013 23:52
już czuje smak Rafałka :D
caralajna 30.04.2013 08:23
musi wspaniale smakować
cooleczka 29.03.2012 21:51
świetny
Aneta41 03.03.2012 13:34
Bardzo fajny przepis - muszę kiedyś spróbować
misia53 01.03.2012 15:04
Przeois fajny dzisiaj mam , czekoladce plusa dam.....
Monika111 08.02.2012 16:54
Pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak