Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wieprzowe
( grubości około 1 cm )
4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
4 szczypty pieprzu
2 szczypty soli
Farsz:
2 łyżki oleju
300 g mięsa wieprzowego
4 średnie pieczarki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Sos:
1 mała cebula
1 l bulionu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka maggi
1 łyżka sosu sojowo grzybowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki
100 ml wody
dodatkowo 3 łyżki maki do obtaczania rolad
wykałaczki
Mięso na farsz zmielić.
Oczyszczone pieczarki, paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć.
Następnie wrzucić cebulę i smażyć około 2 -3 minuty.
Na koniec dodać paprykę i czosnek i jeszcze chwilkę smażyć.
Gdy to przestygnie dodać do mięsa, następnie dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać masę.
Kotlety z karkówki umyć, osuszyć i cienko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować sosem chili.
Na każdy płat kłaść po porcji nadzienia i zawijać w rolady.
Spiąć wykałaczkami i obtoczyć je w mące.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć rolady z każdej strony na złoty kolor.
Po podsmażeniu przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Rolady przełożyć do rondelka, przelać zawartość patelni i zalać wszystko bulionem oraz dodać pozostałe przyprawy.
Na małym ogniu zostawić rolady i dusić około 25 minut.
Gdy będą miękkie ponownie wyjąć rolady na talerz.
Płyn przelać przez sitko, mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić nią sos.
Zagotować i włożyć rolady do gorącego sosu.
Takie rolady można podać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.