Sposób przygotowania

Kuleczki zostały zjedzone zanim zdążyłam je obfotografować , mam za to miłe zdjęcia z ich przygotowywania :) Przepis na Garam masala znajdziecie w jako mój pierwszy przepis na DS tutaj http://www.doradcasmaku.pl/przepis/158971/przyprawowa-mieszanka-garam-masala-krolowa-indii.html

Groch i obydwie soczewice mieszamy w głębokiej misce zalewamy zimną wodą płuczemy , odsączamy i znów zalewamy zimną wodą , płuczemy zalewamy i zostawiamy na około 2 godzinki.

Całość odsączamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach . dodajemy zmielone ziarna kopru włoskiego , chili , sól i garam masala. cała masę ugniatamy i formujemy kuleczki .W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka kuleczek na raz, gdy się dobrze zrumienią wyławiany je i odkładamy do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym.

Podajemy na ciepło z sosami np. cynamonowo pomidorowym do którego przepis tutaj http://www.doradcasmaku.pl/przepis/199099/zachwycajacy-sos-pomidorowo-cynamonowy.html

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Proszę o usuniecie , przepis miał być krok po kroku , ponieważ był zbyt smaczny i nie mam zdjęć gotowego produktu. Ale puki jest korzystać można.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    nie wątpię że zniknęły szybko, też lubię kotlety z soczewicy ale trochę inaczej je przyrządzam..
  • 1
    original
    Opublikowano

    malcik111

    hej, a gdzie można dostać garam masala? od kliku dni próbuję namierzyć w sklepach ale nie widzę.
  • 1
    original
    Opublikowano

    malcik111

    ok, pytanie juz nieaktualne:) mam przepis z Twojej księgi nie zauważyłam:(
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    rzeczywiście wydają się być pyszne - kolejny przepis do spróbowania
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ja też wypróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    a czy można zrobić wersję ekspresową, zastępując czymś garam masala?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    hymm... łyżeczką podprażonej na suchej patelni kolendrą i zmielona razem z goździkiem i pieprzem? Przepis na Garam masala jest bardzo prosty i mam go w swoich przepisach.Jak już raz przygotujesz sobie taka przyprawę to nigdy jej nie będziesz chciała zastępować :D Zobacz sobie przepis i zdecyduj co z tych przypraw masz na szybko :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/158971/przyprawowa-mieszanka-garam-masala-krolowa-indii.html
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    właśnie nie mam czarnuszki, ale skoro tak polecasz, to najpierw ją zdobędę :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    O ale tutaj akurat nie ma czarnuszki ale i tak występuje w innych moich przepisach, akurat jakoś będę dodawać 2 nowe z czarnuszka właśnie, tak wiec polecam .. A wiecie że kiedyś w Polsce chleb był tradycyjnie posypywany właśnie czarnuszką :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    od niedawna zasmakowała mi soczewica, wypróbuję Twoje dzieło...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    Urszula5

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !