Sposób przygotowania

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru, mąkę wysypyjemy na stolnicę dodajemy soli do smaku, następnie rozczyn z drożdży olej i tyle letniej wody aż ciasto osiągnie żądaną konsystencję(około 1/2 szkl). Wszystko razem energicznie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia( w moim przypadku starczyło 15 minut). Ciasto dzielimy na części i z każdej formujemy placek.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja dodaję ciepłą wodę, ciasto ładnie się wyrabia.
  • 1
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    też daję ciepłą wodę , ciasto jest pulchniejsze
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna152

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    W składnikach tam gdzie olej zapomniałaś dać kreski i wyszło 12 szklanek oleju.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !