Sposób przygotowania

Proporcje na 1 połówkę piersi z kurczaka.

Pierś z kurczaka natrzeć solą. Zostawić na chwilę. W tym czasie do filiżanki dodać olej i musztardę a następnie pieprz ziołowy, curry, sprasowany czosnek, paprykę czerwoną (można jeszcze dodać trochę kurkumy i pieprzu czarnego oraz innych ziół). Wymieszać - gdyby było bardzo gęste i grudkowate - dolać z 3-4 łyżki wody. Marynata powinna być dość płynna - wysmarować nią całą pierś z kurczaka Cebulę pokroić w talarki, położyć część na talerzyk a na cebulę wymarynowaną pierś, położyć pozostałą cebulę i jeśli zostanie jeszcze marynata - polać nią kurczaka. Zostawić na jakąś godzinę w chłodnym miejscu, po czym włożyć do rękawa, dodać z 3 łyżki wody lubi wina (wg zaleceń producenta rękawa lub torebki foliowej i aby pierś za mocno nie wyschła w czasie pieczenia) i wstawić do piekarnika na jakieś 45 minut w temp. 180stopni.

Taka pierś nadaje się zarówno do obiadu z delikatnym sosem np. do ryżu, jak i do obłożenia chleba na zimno czy pod galart.
I do tego jest w miarę niskokaloryczna.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    wygląda okropnie na tej desce, taka sama...
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    fakt, wygląda sama okropnie ;) po prostu zrobiłam ją na pieczeń do chleba i już nie bawiłam się w jakieś sosy i itd...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    prosta i na pewno smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !