Sposób przygotowania

Mięso wieprzowe upieczone - ja wzięłam schab i karkówkę - pokroić na drobne kawałki, wątróbkę oczyścić, pokroić, słoninę pokroić w małą kostkę. Mięsa i słoninę wrzucić do blendera ze śliwkami suszonymi, posiekaną cebulą i czosnkiem, dokładnie zmielić, dodać żółtko i przyprawy.
Białka ubić na sztywno, połączyć z masą mięsną. Masę wyłożyć do formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 1 i 1/2 godziny w temperaturze ok. 170 st.

Formę można przykryć folią aluminiową aby pasztet nie przypalił się z wierzchu. Ilość słoniny dodanej do mięsa jest orientacyjna, im chudsze mięso tym więcej dodaje się słoniny.

Smacznego

Komentarze

  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    super! zwłaszcza że jest tak dobrze doprawiony, ślinka cieknie :)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    aromatyczny pasztecik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !