Przepis i sposób przygotowania na: Bigos - najlepszy mojej mamy - na dziczyźnie
Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie na jakieś 30 minut do godziny. Wraz wodą dodajemy je do upieczonego mięsa a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Możemy to chwilę podsmażyć aby lepiej połączyć składniki.
Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie - również do miękkości ok godziny czasu wraz z liściem laurowym, ziarnami przypraw (pieprz, ziele angielskie i owoc jałowca), jeśli jest kwaśna przelewamy świeżą gorącą wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Świeżą kapustę szatkujemy i także gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, również z liściem laurowym, pieprzem, jałowcem i zielem angielskim (ziarna dzielimy mniej więcej po połowie). Odcedzamy i łączymy z kapustą kiszoną. Wtedy dodajemy przygotowany gulasz wraz z sosem jaki powstaje. Mieszamy i przesmażamy ze sobą. Możemy ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Najlepszy po kilku przesmażeniach.