Sposób przygotowania

6 jajek rozbi? osobno ?ó?tka, osobno bia?ka. M?k? przesia? z proszkiem do pieczenia. Bia?ka ubi? na sztywn? pian?, dodawa? cukier i stopniowo po jednym ?ó?tku. Kiedy masa jest ca?kiem g?adka delikatnie wmiesza? m?k?.
Dwie blaszki - ja u?ywam tych z piekarnika - wy?o?y? papierem do pieczenia, na ka?d? wyla? po?ow? masy, rozprowadzi?. Piec
po kolei 10-15 minut w temperaturze 180 st.

Po upieczeniu obu biszkoptów jeden posmarowa? powid?ami ?liwkowymi, przykry? drugim blatem i docisn??. Z?o?one blaty przeci?? na pó?. Na jednej po?owie u?o?y? rozwa?kowan? mas? marcepanow? i posmarowa? j? d?emem pomara?czowym. Przykry? drug? po?ow? ciasta, docisn?? równomiernie np. desk? do krojenia i wstawi? do lodówki na kilka godzin.

Sch?odzone ciasto pokroi? w prostok?ty. Z bia?ka i cukru pudru utrze? g?sty lukier, mo?na dodatkowo zabarwi? go barwnikami spo?ywczymi, pokry? nim ciasteczka i wstawi? do lodówki a? lukier zastygnie.

Smacznego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo dekoracyjne ciasteczka.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    ladnie sie ciastka prezentuja.. :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    Ale ciekawe:) Bardzo ładne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !