Sposób przygotowania

S?onin? przepu?ci?am przez maszynk? o du?ych oczkach ale mo?na pokroi? w bardzo ma?e skwarki. W rondlu o grubym dnie podgrzewa?am j? na ma?ym ogniu, by t?uszcz si? powoli wytapia?.Miesza?am co jaki? czas. W mi?dzyczasie pokroi?am w kosteczk? cebule i posieka?am z?bki czosnku. Gdy w rondlu uzyska?am ju? p?ynny t?uszcz i zarumienione skwarki doda?am cebul? i czosnek.Sma?y?am razem ok.5-10 minut,a? cebula si? zeszkli.W trakcie doda?am pieprz,papryk? i ew. sól. Po zestawieniu z palnika czeka?am a? t?uszcz przestygnie .Gdy by? na pó? ?ci?ty przemiesza?am go i prze?o?y?am do kamiennego garnuszka.Po to, by skwarki by?y równomiernie w smalcu a nie posz?y na dno.Zanim st??a? jeszcze kilka razy go zamiesza?am. Poda?am smalec do ciemnego pieczywa z ziarnami i ogórkami kiszonymi. Smalec z w?dzonej s?oniny jest o wiele bardziej aromatyczny ni? ze zwyk?ej i nie ma potrzeby dodawania np. w?dzonego boczku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    pycha! ?wietny jest!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo smakowity pomys?.
  • 2
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !