Sposób przygotowania

Na blachę rozsypać zmielone orzechy i podpiec. W małym rondelku wymieszać masło i 2 łyżki cukru, gdy ściemnieje wsypać orzechy, wymieszać i wyjąć na wilgotny talerz. Gdy zastygnie pokruszyć na kawałki. Na słabym gazie gotować, aż zgęstnieje, szklankę wody z 250g cukru. Żółtka i jajko ubić i cały czas ubijając dodawać syrop. Naczynie z kremem wstawić do zimnej wody i ubijać, aż ostygnie. Wsypać pokruszoną masę orzechową i pomieszać. Czekoladę rozpuścić i trochę schłodzić. Śmietanę ubić i wymieszać z 2 łyżkami czekolady. Resztę czekolady dodać do masy jajeczno-orzechowej, zmiksować, dodać śmietanę i pomieszać. Wstawić do zamrażarki na 6godz. i mieszać co jakiś czas. Podawać posypane tartą czekoladą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !