Sposób przygotowania

Mąkę z sodą zagnieść z tłuszczem jak przy kruchym cieście. Dodać żółtko wymieszane ze śmietaną, octem i cukrem. Zagnieść ciasto na gładką kulę, zawinąć folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki.

Śmietanę, cukier i masło wrzucić do garnuszka i grzać do czasu aż cukier się rozpuści a masa zacznie lekko gęstnieć. Odstawić z ogni i dodać mleko w proszku, zamieszać dokładnie. Wiórki kokosowe zmielić na pył, dodać do masy, wymieszać. Ja dodaję jeszcze 4 łyżki malibu. Masę ostudzić.

Ciasto podzielić na kuleczki wielkości orzecha włoskiego i piec połówki orzeszków w specjalnej patelni do czasu aż będą lekko złote.
Połówki ciasteczek ostudzić, nadziać masą i skleić po 2 sztuki tworząc orzeszki. Przepis na ok. 40-50 orzeszków

Smacznego

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    na smalcu? a to ciekawostka, wyglądają niesamowicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    slicznosci
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    z wiórkami jeszcze nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    Fajne, ale ja preferuję bez smalcu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Bardzo ładnie prezentują się na zdjęciu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 3
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    Świetne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    aż mam ochotę poczęstować się :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    smakołyki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    uwielbiam je
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    smakowitości

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !