Sposób przygotowania

DO PODANIA:
cebula uduszona na oliwie

FARSZ: obrane i umyte ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odlewam wodę, odparowuję i odstawiam do przestygnięcia. Następnie przeciskam je przez praskę.

W dużym rondlu rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję pokrojone w drobną kostkę cebule i duszę je przez chwilę.

Dobrej jakości kapustę kiszoną lekko siekam nożem i przekładam do rondla z cebulą. Dodaję przyprawy, mieszam i całość duszę na małym ogniu w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.
Miękką kapustę odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą bardzo dokładnie mieszam z ziemniakami i jeśli potrzeba doprawiam do smaku.

CIASTO: mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję sól, wlewam olej i stopniowo dolewam gorącą wodę, mieszając wszystko łyżką. Następnie ciasto wyrabiam rękoma przez około 8-10 minut. W razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając odrobinę wody.

Do sporej porcelanowej miski wlewam gorącą wodę, po chwili wodę wylewam, wycieram miskę ściereczką i taką ciepłą miską nakrywam wyrobione i ulepione w kulę ciasto. Odstawiam na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło” i nabrało elastyczności.

Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, dzielę na cztery części i każdą kolejno rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam krążki, nakładam łyżeczką farsz i dokładnie zlepiam pierogi. Układam je w odstępach na stolnicy obsypanej mąką. Nakrywam lnianą ściereczką, aby nie obsychały.

Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące z duszoną na oliwie cebulką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Nigdy takich nie jadłam i chyba czas spróbować... :)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    i jak smakowały?nietypowe połaczenie ale i ja takie lubie
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Nietypowe połączenie, ale bardzo typowych, żeby nie powiedzieć, pospolitych składników. Smakowały rewelacyjnie, będzie powtórka.
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Zapowiadają się naprawdę smakowicie.Muszę wypróbować.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    przyznaj? si? - takich pierogów nie jad?am.
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Je?li lubicie proste smaki, to my?l?, ?e b?d? Wam smakowa?y.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    fajne
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    super..
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    musz? si? skusi? na taki farsz do pierogów.
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    świetny pomysł
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Polecam Wam, bo pierogi są bardzo smaczne, no i tanie. Świetnie smakują takie prosto z wody i odsmażane.
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    pyszne i niedrogie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    przepis jest wart wypróbowania
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Uwielbiam pierogi.
  • 4
    original
    Opublikowano

    alaaa

    z takim nadzieniem nie robiłam ale nic straconego,,
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    niesamowity farsz ,na pewno wkrótce się na nie skuszę:)
  • 5
    original
    Opublikowano

    anemon

    Skuś się, bo nie dość, że smacznie to i tanio.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    brzmi tak swojsko. fajny pomysł na coś pysznego z prostych składników.
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    To bardzo stary przepis, dawniej takie pierogi gotowano na wsi z biedy, bo często jedynie mąka, kapusta i ziemniaki zawsze były w domu. Teraz gotuje się, bo są smaczne. Polecam Ci.
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Bardzo ciekawi mnie ten farsz;):)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    @czekoladka_m, jeśli lubisz kiszoną kapustę, to polecam Ci ten farsz do pierogów. Pierogi są bardzo smaczne zarówno takie prosto z wody, jaki i odsmażane.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    ciekawy ten farsz
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    no pomysłowe :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    wspaniałe pierożki!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !