Przepis i sposób przygotowania na: Frykadelki w sosie grzybowym
1/2kg mięsa mielonego,
8 cienkich plasterków boczku wędzonego,
łyżeczka musztardy,
bułka,
jajko,
trochę mąki,
sól,
pieprz.
SOS:
8 suszonych grzybów,
łyżka masła,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
pół kostki bulionu grzybowego.
1. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, doprawić i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8-10cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć.
2. Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby, kostkę, posolić i dusić pod przykryciem, na malym ogniu, ok. 20 min. Zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.