Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności oczyścić golonki, natrzeć solą ziołową, pieprzem białym. Do szybkowara wlać wrzątek, ułożyć golonki, dodać ziele angielskie, liście laurowe , pieprz czarny, sól (wywar wyszedł dość słony - ale i tak golonka nie pochłonęła tej ilości soli). Całość gotować ok 1h, po czym dodać obraną włoszczyznę i ponownie gotować ok 15 minut pod niższym ciśnieniem.

Gtowe ułożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać papryką słodką, na dno wlać szklankę wywaru, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 15-20 minut.

KAPUSTA: przygotowana z 400 g kapusty kiszonej, 15 dag boczku, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść lauowy, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka mąki.

Kapustę gotować z dodatkiem przypaw ok 30 minut. Osobno boczek i cebulkę pokrojone w kosteczke podsmażyć na oleju, dodać pod koniec gotowania do kapusty. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, dodałać do kapusty, zamieszać - kapustka gotowa.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    golonek w szybkowarze jeszcze nie robiłam :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !