Sposób przygotowania

Ciasto: Oddzielić biała od jajek, dodać do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na sztywną bezę do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyć z jajkami, gotowe ciasto wylać do małej tortownicy około 20 cm średnicy. Piec w temp 180 st około 40min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na trzy krążki i nasączyć kawą. Krem: Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Spód ciasta ułożyć na talerzu, posmarować połową dżemu na nim ułożyć warstwę owoców i przykryć warstwą kremu, następnie położyć drugi krążek ciasta na nim rozsmarować resztę dżemu, owoce i krem, przykryć ostatnim krążkiem, wierzch i boki posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować, dokładnie schłodzić. Ja użyłam do dekoracji owoców które są w środku ciasta i dodatkowo ozdobiłam czekoladą oraz czereśniami z kompotu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    M-W

    gratuluje tak pięknego tortu
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Ale fajny tort. Ja nieśmiało prymierzam się by córce zrobić... :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    czysta rozpusta :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewaaa

    Piękny torcik!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    wspaniały :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Mniam, mniam...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !