Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ślimaczki z kakao

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękka margaryna bezmleczna 220 g
mąka pszenna 220 g
mąka ziemniaczana 110 g
cukier puder 90 g
kakao ciemne 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ślimaczki z kakao

Bardzo miękką margarynę miksuję z cukrem pudrem do białości. Następnie do gładkiej kremowej masy dodaję partiami wymieszane obie mąki, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Masę dzielę na dwie części, do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie miksuję. Z obu ciast robię kule i każdą zawijam w folię. Wkładam do lodówki na 30 minut, ale nie dłużej. Każdą część wałkuję na prostokąt tak, aby uzyskać dwa jednakowe prostokąty. Na prostokąt z jasnego ciasta, delikatnie przekładam ciemny prostokąt. Oba delikatnie połączone ciasta zwijam w rulon jak roladę, a ją zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie roladę kroję na 0,5 cm plasterki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 170°C i piekę 11 minut. Wyjmuję z piekarnika i przez 5 minut studzę na blaszce, a następnie przekładam na kratkę kuchenną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak