Sposób przygotowania

Zapeklowaną szynkę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w zimnej wodzie na noc (uwaga: szynki gotowanej moczyć nie trzeba). Opłukać, osuszyć ściereczką, jeśli nie jest w zwartym kawałku nadać jej kształt obwiązując białą, bawełnianą nicią. Równomiernie nabić goździkami, wysmarować miodem i oprószyć pieprzem. Brytfannę wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej, tak żeby potem starczyło do owinięcia mięsa. Dno folii lekko wysmarować tłuszczem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Kiedy mięso się zarumieni, po ok. 20 min, wlać wino i połączyć brzegi folii owijając nią mięso. Zmniejszyć temperaturę do 170-180 st.C i piec jeszcze przez godzinę. W trakcie pieczenia można próbować przewrócić mięso. Nie wolno przy tym przerwać folii: miód lub cukier tworzą karmel i każda dziura w folii powoduje wylanie się tego bardzo smacznego sosu na brytfannę. Tak przyrządzona szynka pokrojona na cienkie plastry i polana sosem z pieczenia jest równie dobra na zimno, jak i na gorąco.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !