Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem umieszczamy kremówkę, cukier, kakao, wanilię i mleko. Podgrzewamy je, ale absolutnie nie dopuszczamy do zagotowania.

Żółtka ubijamy mikserem, aż utworzą jasną masę o mocno powiększonej objętości. Wlewamy do nich mleko i znów podgrzewamy, tylko do zgęstnienie, ponownie mieszanka nie może (!) się zagotować. Następnie dodajemy stopioną czekoladę (250g) i mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin (najlepiej pozostawić ją w lodówce na całą noc).

Na koniec przelewamy masę do maszyny do lodów, dodajemy drobno posiekaną pozostałą czekoladę (200g) i postępujemy już według zaleceń producenta maszyny.

Lody można zrobić też bez użycia maszyny, ale w trakcie gdy zastygają, należy je co najmniej kilka razy przemieszać. Niestety robienie lodów bez maszyny jest dość pracochłonne i uważam, że i tak nie wyjdą tak gładkie i kremowe jak z maszyny.

Ja do lodów podałam karmelizowaną gruszkę. Moim zdaniem pasowała tu idealnie i Wam też polecam takie rozwiązanie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    paula99926

    ale mi narobiłaś smaku :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    mi tez
  • 1
    original
    Opublikowano

    edi

    kurcze, jeszcze bardziej zatęskniłam za latem:( A lody przepyszne:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !