Sposób przygotowania

Gruszki obrać, zachować ogonki. Wino wlać do wysokiego garnka, dodać cukier, cynamon, pieprz i kardamon. Zagotować, włożyć gruszki. Przykryć garnek pokrywką albo kawałkiem papieru do pieczenia i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Pozostawić w winie do wystudzenia. Pomarańczę obrać, dokładnie odkrawając skórkę od białego miąższu. Skórkę pokroić na bardzo cienkie paski. Przełożyć na sitko, przelać wrzącą wodą, włożyć do małego rondla, dodać cukier puder i odrobinę wody. Podgrzewać 15 minut, skórkę wyjąć z syropu, ostudzić. Gruszki podawać w miseczce lub na talerzu z odrobiną sosu z wina, udekorowane skórką z pomarańczy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !