Sposób przygotowania

Pora myjemy, odcinamy ciemnozieloną część liści.Kroimy wzdłuż na cztery części, po czym kroimy w poprzek na kawałki grubości około pół centymetra. 30 g masła roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego pokrojone pory,połowę tymianku i solimy. Dusimy pod przykryciem ,aż pory będą szkliste. W międzyczasie piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na cieniutkie filety.Lekko je rozbijamy tłuczkiem do mięsa (ja pokroilam je na mniejsze kawałki), solimy, pieprzymy, posypujemy pozostałym tymiankiem.Obtaczamy w mące. Roztapiamy na patelni resztę masła i obsmażamy na nim lekko nasze filety.Kiedy pory są już miękkie, dodajemy do nich śmietankę. Powoli zagotowujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podsmażonego kurczaka wkładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut na małym ogniu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy mielonym pieprzem.Najlepiej, jeśli jest to świeżo zmielony pieprz. Potrawa super smakuje z pure ziemniaczanym lub ryżem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    fasola

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !