Sposób przygotowania

Umyte i osuszone mięso lekko zbić, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą, przyprawą do pieczeni Prymat i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.

Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    sztufada lepsza niż szuflada
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Jak ja dawno nie robiłam pieczeni wołowej- trzeba zrobić
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    bardzo smaczna ta pieczeń
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    całkiem ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis z wołowinki
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    warto wypróbowac
  • 2
    original
    Opublikowano

    iza15

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !