Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwitnący tulipan

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 9 sztuk
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka 1.5 szklanki
cukier waniliowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
mak 3 łyżki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
masa
śmietana 0,5 litra
galaretka pomarańczowa 1 opkaowanie
woda 1 szklanka
czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kwitnący tulipan

Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do nich mąkę wymieszana wcześniej z proszkiem do pieczenia i olejem, Wymieszać.
Podzielić na 4 części.
Jedna z nich ma być mniejsza od 3 pozostałych. DO niej dodać żółtka z 9 jaj i 2 łyżki mąki.
Do drugiej 1 łyżkę kakao.
Do trzeciej 3 łyżki maku.
Do czwartej kisiel wiśniowy w proszku.
Po kolei wkładać części ciasta i piec przez około 40 minut w 180 stopniach.
Masa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, dodać śmietanę i wymieszać mikserem.

Ciasto przekroić na pół. Przełożyć połową masy. Nakryć drugą połową ciasta. I posmarować na wierzchu drugą połową masy. Czekoladę zetrzeć na tartce o grubych oczkach i posypać nią gotowe ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 11.01.2012 15:37
ciekawe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak