Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z makaronu i pieczarek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 300 g
tłuszcz do smażenia
mąka 1 łyżka
masło 1 łyzka
mleko 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
wędlina kilka plastrów
gęsta śmietana
sól
pieprz
makaron rurki 250 z pszenicy durum

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronu i pieczarek

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.. Z masła i maki robimy zasmażkę, po czym rozrabiamy ją mlekiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Podsmażamy. Również doprawiamy solą i pieprzem nasze pieczarki. Dodajemy pieczarki do białego sosu. Makaron mieszamy razem z sosem i pieczarkami. Przekładamy mieszaninę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Z wędliny zwijamy rożki, do każdego wkładamy po odrobinie gęstej śmietany i układamy je na makaronie z sosem. Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 10.01.2012 11:22
uwielbiam takie zapiekanki
Ania67 09.01.2012 21:29
takie lubię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak