Sposób przygotowania

Ziemniaki i ser zemleć,dodać jajko i 1 szkl. mąki, wyrobić ciasto jak na kopytka. Jeśli jest za rzadkie i bardzo się klei to dosypać jeszcze troszkę mąki. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Małe (te do środka)zostawić w całości, resztę zmiksować blenderem dodając troszkę cukru. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać na dłoni, na środku kłaść truskawkę i zlepiać dokładnie brzegi formując kulkę. Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi a gotowe kluski odkładać na tacę wysypaną mąką. Gotowe knedle wkładać do osolonego wrzątku, gotować ok. 3-5 min. od wypłynięcia. Po wyjęciu z wody osączyć. Na talerzu polać sosem truskawkowym albo śmietaną i posypać cukrem.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    edyta51

    ile mozna dac takich samych zdjec?
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    Masz racje,wszystkim wytyka a sama łamie regulamin!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    szkoda, że u mnie już truskawki się skończyły
  • 0
    original
    Opublikowano

    MarianM

    Danie niby tak stare a za to jak lubiane i wciąż podawane.
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszności!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa/kalapurtka

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    Smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rutynka

    uwielbiam truskawki! mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Nie znałam z przepisu z serem. Trzeba będzie wypróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    knedle są super :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !