Sposób przygotowania

Ptaka nasolić i owinąć cienkimi płatkami słoniny. Obwiązać nicią. Piec w 200 st. ok. 2 godzin, polewając wytopionym tłuszczem. Wyjąć, usunąć słoninę, ostudzić i pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę polać sosem do oblewania i odłożyć do zastygnięcia sosu. Posmarować płynnym auszpikiem w celu uzyskania połysku. Szynkę zmielić dwukrotnie i dodawać powoli do ucieranego masła wraz z bitą śmietaną i winiakiem. Przyprawić. Z powstałej masy uformować na talerzu postument (katafalk) na którym ułożyć ćwiartki bażanta. Przybrać sałatą oraz zastygłym auszpikiem zabarwionym karmelem (2 łyżeczki cukru) i pokrojonym w kostkę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !