Sposób przygotowania

Ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno, zimne masło i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,8 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. temperaturze 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować z laską wanilii. Zagotowane ściągnąć z ognia i wyciągnąć wanilię. Mleko wlewać stopniowo do utartej masy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki postawić na małym ogniu i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone wcześniej ciasto.
Całość dekorujemy owocami które mamy pod ręką

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !