Sposób przygotowania

Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i trochę przestudzić. Mąkę przesiać, dodać sól i proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić z nich sztywną pianę, dodać po trochu cukier kryształ wymieszany z cukrem waniliowym. Ubić znowu na sztywno i dodać po 1 żółtku. Ubić jak na biszkopt - sztywną masę. Do masy następnie ubijając dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę a następnie dodać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (będzie trochę płynna). Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki (najlepiej partiami), formować kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego i każdą kulkę obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze, położyć na blasze przykrytej pergaminem. Piec ok. 10-12 minut w piekarniku o 170stopniach - nie za długo bo będą twarde w środku. Suszyć na kratce.
Przepis na ok. 50 sztuk.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    <b>niezłe</b>
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    jakie fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !