Przepis i sposób przygotowania na: Duszonki
Wszystkie składniki, oprócz kapusty, kroimy w kostkę, ziemniaki mogą być nawet w dużą kostkę.
Z kapusty wycinamy kłąb i zdejmujemy delikatnie liście tak, żeby w miarę możliwości, były całe. Potrzebne nam będzie około 15 sztuk. Pozostałą część kapusty można pokroić i również dodać do potrawy, jeśli ktoś lubi.
Naczynie wykładamy liśćmi tak by pokryły dno i boki, a następnie układamy składniki warstwami w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, cebula, boczek aż do wykorzystania całości produktów.
Każdą warstwę ziemniaków przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, warstwę cebuli również można lekko przyprawić. Wszystko powinno być ułożone tak, żeby całe naczynie po zamknięciu było ściśle wypełnione. Na górze układamy pozostałe liście kapusty.
Zamykamy pokrywką, całość powinna być w miarę szczelnie zamknięta, i dusimy, w rozgrzanym do 200C, piekarniku około 1h (aż ziemniaki będą miękkie). Proces duszenia można przyśpieszyć dodając lekko gotowane ziemniaki zamiast surowych.
Bardzo fajne danie na spotkania w większym gronie. Bardzo długo się piecze, ale jest bardzo prosta w przygotowaniu i naprawdę dobra.
Naprawdę warto spróbować.
Smacznego :)