Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy mieszany
Drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mąki wymieszałam w szklance wody i odstawiłam w ciepłe miejsce. Po 30 minutach dodałam zaczyn do miski z resztą mąk i płatkami. Dodałam też zakwas własnej roboty, pestki i sól. Zarobiłam ciasto i odłożyłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie jeszcze raz wyrobiłam i umieściłam w formie keksowej (23cm) wysmarowanej olejem. Odstawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piekłam około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni (pod koniec zmnejszyłam do 100 stopni).
Kroiłam dopiero po wystygnięciu. Z formy wyjęłam chleb jak był jeszcze ciepły i musiałam lekko podsuszyć w piekarniku bo dno mi zaparowało i spód był zawilgocony.