Sposób przygotowania

Na nadzienie i polewę: 180g maku, jajo, 125g cukru, 100g gorzkiej czekolady, 65g sułtanek, 30g kandyzowanej skórki cytrynowej, 30g mielonych migdałów, torebka polewy cytrynowej
Nagrzać piekarnik do 180st. Dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć skórkę i zagnieść z jajkiem, masłem, cukrem, mąką oraz 2 łyzkami wody na gładkie ciasto. Rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Tortownicą odgnieść na cieście 3 koła i wyciąć je. Zemleć mak. Zmieszać go z jajkiem, cukrem. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do maku wraz z sułtankami, skórką i migdałami. Natrzeć tortownice tłuszczem. Ułożyć na dnie pierwsze koło z ciasta. Rozłożyć na nim połowę nadzienia makowego, polożyć na nim drugie koło. Resztę nadzienia rozłożyć na wierzchu, nakryć 3 kołem ciasta. Piec godzinę a następnie wyjąć i ostudzić. Roztopić polewę w rondelku, zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodą. Wylać na wierzch tortu. Ochłodzić.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zdjęcie wygląda na skan....
  • 1
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    już nie ma
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    fajny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !