Sposób przygotowania

Najpierw zrobiłam zaczyn: drożdże rozpuściłam z łyżeczką cukru i dodałam letnie mleko oraz łyżkę mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski z mąką wsypałam sól. Dodałam wyrośnięty zaczyn, jajko roztrzepane z cukrem, sok z cytryny, jogurt i stopione masło. zaczęłam wyrabiać, około 10 minut, aż ciasto odchodziło od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Odstawiłam je do wyrośnięcia ( podwojenia objętości) w ciepłe miejsce, na około 45 minut. Włozyłam do natłuszczonych foremek babeczkowych różnej wielkości i wstawiłam do piekarnika na 180 C na około 25 minut. Babeczki odstawały od foremek i zezłociły się u góry, więc je wyjęłam po próbie patyczkowej.Okazały się bardzo puszyste i upieczone akurat. Po wyjeciu posypałam je cukrem-pudrem z kakao i ustawiłam w piramidę.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kuchareczekjeden

    ładnie wygląda:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    noooo...mnie tez sie podoba:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sloneczko1

    pomysłowa
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    chętnie wypróbuję :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    karolina1869

    apetyczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    ciekawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    ale piękna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    extra !
  • 0
    original
    Opublikowano

    eliza135

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    fajnie się prezentuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !