Sposób przygotowania

1 bochenek chleba czerstwego taki 1/2 kg
1 duże udko z kurczaka gotowane lub smażone
20 dag pieczarek
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
40 dag żółtego sera
8 jajek
1 łyżka masła
sól
pieprz
przyprawa do zapiekanek
dodatkowo:
3-4 pomidory
szczypior
Wykonanie:
Połowę chleba pokroić w małą kostkę, przełożyć na blaszkę i zrumienić w piekarniku. Resztę chleba pokroić w kromki i ułożyć na dnie naczynia w którym będziemy zapiekać, ser żółty zetrzeć na tarce i połową posypać ułożone kromki chleba na ser położyć obrane z kości mięso z kurczaka oraz pokrojone w w kostkę i podsmażone na maśle pieczarki razem z cebulką(pieczarki w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem), następnie posypać cieniutkimi paseczkami papryki. Jajka wybić do większej miski i ubić doprawiając solą i pieprzem do ubitych jajek przesypać zrumienione grzanki, wymieszać i wylać na zapiekankę, wierzch posypać resztą startego sera i przyprawą do zapiekanek. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać do momentu ścięcia się jajek i rozpuszczenia sera na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika obłożyć plasterkami pomidorów i posypać szczypiorkiem, podawać na gorąco.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    fajny pomysł :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sloneczko1

    na kolację w sam raz
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sloneczko1

    na kolację w sam raz

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !