Sposób przygotowania

Ugotowane wcześniej ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia, jeśli np. zostało nam z obiadu) przepuścić przez maszynkę. Lepsze są jednak ugotowane świeże i mielone jeszcze ciepłe, wtedy należy po zmieleniu je ostudzić.
Wystudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu oprószonymi mąką rękami formujemy małe kulki i robimy w nim palcem wgłębienie. Ja używam do tego końcówki od pędzelka, bo ładnie wyglądają kluski.
Wrzucać je na osolony wrzątek, a gdy wypłyną zmniejszyć ogień i gotować jakieś 2-3 minuty.
Świetnie pasują do pieczeni!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    super pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !