Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem
Mąkę oraz proszek do pieczenia razem przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy (1 opakowanie), żółtka, jajko, śmietanę oraz masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (1 - 2/3 i 2 - 1/3 ciasta). Obydwie części wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku.
Większy kawałek ciasta wyjmujemy po godzinie i rozwałkowujemy nadając mu kształt prostokąta po czym wykładamy w posmarowanej tłuszczem formie (najlepiej 25x30). Na rozłożone ciasto wykładamy masę jabłkową.
Budynie gotujemy w mleko wg przepisu (najczęściej na 2 opakowania potrzebny jest 1l mleka). Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową.
Następnie wyjmujemy z zamrażalnika mniejszą część ciasta. Najlepiej dla nas, aby było mocno zamrożone, gdyż trzeba je skartować na tarce o dużych oczkach, a ciasto słabo zamrożone bardzo ciężko się tarkuje. Tarkujemy ciasto na gorący budyń. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180C przez 50minut, radzę po 40 minutach przykryć ciasto folią aluminiową, aby płatki się nie przypaliły. Ciasto jest przepyszne.