Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać.Odczekać aż urosną. Następnie dodać 2 jajka i miękkie masło, wszystko wymieszać.Troszkę posolić.Dodać mąkę pszenną i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części,uformować 3 wałeczki i zapleść warkocz. Przełożyć na blachę, posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.Piec 30-35 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    gottrina

    super do sniadanka
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    lubię chałkę - zwłaszcza z masłem lub z powidłami, ale zawsze kupowałam gotową
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    ja te? zawsze kupowa?am cha?k? w piekarni, ale skoro mam przepis to warto go wypróbowa? :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !