Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać mąkę, margarynę, żółtka, cukier i sól. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za rzadkie lub za gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować w prostokąt 25 x 30 cm. Ciasto posmarować białkiem i nałożyć masę makową. Zwinąć ciasno w roladę i położyć na papier do pieczenia. Owinąć papier wokół ciasta, pozostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie. Spiąć papier spinaczem. Papier zawinąć tak, by spięcie było na spodzie ciasta. Ułożyć makowiec na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ściągnąć papier i polukrować po wierzchu, posypać makiem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !