Sposób przygotowania

Śliwko kroimy w małe kawałki i zalewamy rumem. Odstawiamy na całą noc.
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek ( 7 jaj). Następnie ubijamy białka z 7 łyżkami cukry, dodawać kolejno żółtka. Dodajemy makę, proszek i kakao. Piec ok 20 min w temperaturze 180 stopni.
KREM ŚLIWKOWY: Rozpuszczamy pół kostki masła i dodajemy czekoladę mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy namoczone śliwki. Jeśli asa jest za gęsta dodać 2 łyżki śmietany.
MASA BUDYNIOWA: Z 0,5 l mleka odlewamy trochę, aby rozmieszac mąkę. Do reszty mleka dodajemy 4 zółtka i 10 dag cukru. Ubijamy, a następnie podgrzewamy. Gdy będzie dobrze ciepłe dodać rozpuszczoną mąkę, na końcu dodajemy trochę alkoholu.
Na upieczony biszkopt nakładamy masę śliwkową, a na wierzch masę budyniową.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    pychota! :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    mniamuśny ! :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    mniamuśny ! :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    apetyczne ciasto!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    kuszący :) a jakiego rumu używasz?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wygląda cudnie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    wygląda pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !