Sposób przygotowania

W rondelku zagotowujemy wywar warzywny (może być z zrobiony z kostki) z dodatkiem ziela angielskiego. Gdy się zagotuje wsypujemy koperek suszony. Wcześniej warto rozetrzeć go w dłoniach uwalniając olejki eteryczne. Odlewamy około 60 ml wywaru do szklanki lub słoika a resztę gotujemy na małym ogniu. Gdy odlana cześć lekko ostygnie wlewamy doń śmietankę i mieszamy. Możemy również dodać 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, aby zagęściło sos. Dobrze rozmieszane wlewamy do gotującego się sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, świeżym koperkiem oraz czarnym mielonym pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości. Doskonały sos do mięs jak i ryb. W moim przypadku robiony był do klopsików.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    jadłem kiedyś taki i mi smakował
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    piękny kolor:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    nigdy takiego nie próbowałam :-) fajny przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Też jeszcze tak nie robiłam, ale może pora spróbować...:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    spróbuję z takimi przyprawami
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    wygl?da apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    smaczny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    uwielbiam sos koperkowy:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !