Sposób przygotowania

Mięso mielimy na maszynce ) z indyka i wieprzowine) dodajemy sól, mieszmay i ostawiamy na 20 godzin.
Nastepnie dodajemy pozostałe składniki, czosnek ma byc drobno pokrojony . Wszytsko mieszamy dokaldnie, w celu uzyskania jednolitej konsystencji.. Jelita musze byc opłukaen, i zeby nie były zbyt grube.
Mase mięsno kolejno wypełniamy jelito (np za pomoca maszynki, mozna recznie. W ten sposon, ze jedna osoba kreci maszynka, druga zas trzyma jelita wypelniane i nadaje ksztalt kiełbasie. Najczesciej robi sie ok 45 cm kiełbaski ucinjac jelito i wiążac supły, zaczynajac wypełniac taka kiełbaske jelito oczywiscie musi byc zwiazane. Tak robimy kolejno z calym farszem. Oczywiscie nalezy zadbac o troszke wieksz ailosc jelita gdyz zdarza się ,ze pękną, a takze lepiej aby zostały one niz wolne mięso. Nastepnie wędzimy około3 godzin, zreszta zobaczycie sami. Na koniec kiełbaskę spażamy , ale nie mozna zgotowac wody * to ważne*


do wędzenia używamy- olcha, buk, jesion, najczesciej OLCHA

Przed wlozeniem kiełbasy do wedzarki musi byc ona wczesniej rozgrzana, stosujemy suche mięso, podkladamy co około 20 minut srednio ze 2 tzw kolana drewna.
Przed wyjeciem jej warto sprawdzic czy jest gotowa w ten sposob ze naciskamy kiełbaske, gotowa powinna miec twarda konsystencje a nie elastyczna, co oznacza ze jest jeszcze surowa. Sprawdzamy to po raz pierwszy po około 90 minutach,a pozniej co 15-20.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    kuba10019961

    fajny przepis
  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Domowa kiełbaska jest najlepsza. Wiemy co jest w środku.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    własnej roboty najlepsza
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    ależ mi zapachniało taką pyszną wywędzoną wiejską kiełbaską .....
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    TEtalicha

    uwielbiam taka
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    troszkę przy składnikach jest bałagan ile dokładnie mięsa wieprzowego potrzebujemy do tej kiełbaski?
  • 0
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Apetycznie wygląda :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !