Sposób przygotowania

drożdże rozcieramy z łyżką cukry, dodajemy 2 czubate łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko rozetrzeć z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajko, pozostałe ciepłe mleko i wymieszać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, jak podwoi swoją objętość formować okrągłe placuszki, na środek kłaść ulubiony dżem (polecam z zielonych pomidorów) i sklejać. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Ułożyć na blaszce i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !