Sposób przygotowania

drożdże rozcieramy z łyżką cukry, dodajemy 2 czubate łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko rozetrzeć z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajko, pozostałe ciepłe mleko i wymieszać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, jak podwoi swoją objętość formować okrągłe placuszki, na środek kłaść ulubiony dżem (polecam z zielonych pomidorów) i sklejać. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Ułożyć na blaszce i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Choć jedną bym zjadła na śniadanie :)
  • 1
    bloody-moon
    Opublikowano

    caralajna

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    mmm pycha, takie świeżutkie są zawsze najlepsze :-) i przyznam się że o ile normalnie mogłabym zjeść 1-2 sztuki, to jak są świeże i cieplutkie to mogę ich zjeść znacznie więcej!
  • 2
    original
    Opublikowano

    malcik111

    hihi mój mąz je gorące, z tej porcji wychodzi ok 14 sztuk , więc zazwyczaj około 7 sztuk zjada na samym wstępie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    iziona

    Nie ma to jak takie domowe, ja też często robię bo są smaczniejsze od kupionych i co ważne upieczenie jest tańsze od kupienia słodkiej bułki
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    po prostu pyszne do kawy na sniadanko drugie..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    jak ja lubię drożdżówki! pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !