Sposób przygotowania

Do rondla włożyć umyte mięso, boczek, oczyszczone wątróbki, cebulę, wcześniej namoczone grzyby i czosnek . Wlać piwo i gotować do całkowitego odparowania piwa, ostudzić. Wszystkie składniki razem z bułkami przemielić trzy razy w maszynce. Dodać majeranek, jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wyrobić. Naczynie żaroodporne posmarować smalcem, włożyć gotową masę, wyrównać. Naczynie z pasztetem włożyć do większego naczynia napełnionego wodą do połowy formy z pasztetem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny w temp 200 stopni. W trakcie pieczenia uzupełniać wyparowaną wodę.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Pasztetu z piwem jeszcze nie robiłam, zaintrygowałaś mnie tym przepisem.
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    świetny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !