Sposób przygotowania

Dwa grejpfruty oraz jeden kilogram pomarańczy bardzo dobrze umyć, a następnie obrać, usunąć błonki oraz pestki i podzielić na mniejsze części. Cytrynę bardzo dobrze sparzyć, w późniejszej kolejności pokroić na plasterki. Skórkę z ćwiartki pomarańcza odparzyć i trzeć na tarce o małych oczkach. Goździki zalać gorącą wodą i odstawić na około piętnaście minut, a następnie odcedzić. Owoce( cytryny, grejpfruty oraz pomarańcze) zasypać jednym kilogramem cukru oraz jedną łyżeczką startego imbiru i goździkami. Całość dokładnie wymieszać. Owoce zagotować na małym ogniu, a następnie odstawić na całą noc w pokojowej temperaturze. Całość ponownie zagotować i dokładnie odcedzić. Gotową marmoladę z owoców cytrusowych przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić. Słoiki trzymać do góry dnem do czasu, aż marmolada wystygnie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !