Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i pokroić na kostkę. Por oczyścić i przekroić na pół. Cebule obrać, polać zimną, wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do półtorej litra wody i pogotować. Karpia sprawionego pokroić na mniejsze części i dorzucić do zupy. Całość gotować razem przez około pół godziny. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Pod koniec gotowania cały wywar dokładnie przecedzić. Garść rodzynek zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę, żeby zmiękły. Do odcedzonej zupy dodać sparzone rodzynki. Zupę zagęścić śmietanę i dobrze wymieszać. Z 1/3 cytryny wycisnąć sok. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny przelać do zupy. Zupę posypać dokładnie umytą i dobro posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !