Sposób przygotowania

Najpierw roztarłam drożdże z łyżeczką cukru, dodałam 1/2 szklanki letniego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam i przestudziłam masło i wymieszałam cukier z jajkami.
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam troszkę, dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, resztę mleka, stopione masło w temperaturze pokojowej i namoczone wcześniej rodzynki. Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 30 minut.
Potem nabierałam łyżką kulki ciasta i omączonymi rękoma formowałam bułeczki. Kładłam je na wysmarowanej tłuszczem blasze i zostawiłam je w ciepłym miejscu, aby trochę podrosły. Część bułeczek posypałam po wierzchu makiem.
Piekłam w 180 c około 20 min, na złoty kolor.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    bardzo smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zjadłabym z apetytem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !