Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i razem z białym serem przepuścić przez maszynkę. Oba rodzaje mąki razem przesiać, wysypać na stolnicę. Dodać masę serowo-ziemniaczaną, zagnieść ciasto , zrobić wgłębienie i wbić jajka, zarobić ciasto nożem i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na części i formować wałki. Tępą stroną noża maczaną w mące odcisnąć kratkę. Kroić kluski w kształcie prostokątów lub rombów. Obtoczyć w mące. Kłaść partiami na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Wyjmować cedzakową łyżką. Posypać zrumienioną bułką tartą i polać stopionym masłem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    uwielbiam pierogi, do tego z cynamonem
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !