Sposób przygotowania

W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, pół łyżeczki mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę. Następnie dodać rozczyn drożdżowy, żółtka, cukier puder, sól. Przemieszać i stopniowo dodawać ciepłe mleko, wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie już sprężyste, dodajemy stopniowo letni, roztopiony tłuszcz dalej wyrabiając aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Odstawiamy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy koło i dzielimy je na równe trójkąty. Każdy trójkąt faszerujemy u podstawy i zwijamy formując rogaliki. Rogale pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blasze, w sporych odstępach. Można przed pieczeniem posmarować je pędzlem maczanym w białku. Pieczemy ok 20-30 minut w temp. 160\'. Najlepsze są lekko ciepłe i polukrowane.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !