Sposób przygotowania

Białka razem z 40 dag cukru ubić dobrze na sztywną pianę. 3 dag kawy dobrze zmielić, a następnie wymieszać ją z 15 dag mąki i dodać delikatnie do masy z białek i cukru. Całość bardzo dobrze wymieszać ze sobą. Formę posmarować tłuszczem lub obłożyć papierem do pieczenia i rozlać na nią zrobione ciasto. Ciasto piec w temperaturze 140 stopni, a upieczone odłożyć na całą noc. Następnego dnia: 1/3 szklanki wody ugotować razem z 3 dag cukru bardzo dobrze mieszając. Gotową polewą pokroić ciasto. 15 dag masła i 10 dag cukru utrzeć na puszystą masę. Do tego wbić ostrożnie dwa całe jajka oraz wsypać 2 dag zmielonej kawy i dobrze wymieszać. Po chwili dodać do masy 1/2 zapachu waniliowego oraz 1/2 kieliszka spirytusu. Całość wymieszać. Masę wlać na ciasto. i odłożyć do lodówki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !